Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Aile Hukuku

Boşanma Avukatı

Boşanma, Medeni Hukuk içerisinde yer alan Aile Hukuku’nun en önemli konuları arasındadır. Bu hukuk dalının en önemli ayağı ise konunun uzmanı olan bir boşanma avukatı ile çalışmaktır. Aile ve Boşanma Davaları nişanlanma, evlenme, boşanma, nafaka, velayet gibi birçok konuyu kapsamaktadır. İyi bir boşanma avukatı ankara; birazdan aşağıda maddeler halinde bahsedeceğimiz konulara hakim ve sorulara cevap verebilecek düzeyde tecrübeli olmalıdır.

Aile Hukuku ve Boşanma

Son dönemde ülkemizde boşanma davalarının sayısında ciddi düzeyde bir artış yaşanmaktadır. Bunun sosyal, bireysel ve birçok etkene bağlı olduğu görülmektedir. Covid 19 Pandemisi süreci de bu artışta önemli bir etkendir ve belirli bir paya sahiptir.  Boşanma davalarında çiftler, süreci kolaylıkla yönetebilme ve bir hak kaybına uğramama adına uzman bir boşanma avukatı Ankara ile çalışmak istemektedirler.

Aile, toplumun temel yapı taşıdır ve Anayasal koruma altındadır. Hukuk sistemimiz, medeni kanun ile aile kavramına ve ailenin korunmasına çok önem vermektedir. Boşanma davalarında önemli olan; sürecin sadece bir boşanma davası açma ya da boşanma ile sonuçlandırma olmadığı çok açık ve nettir. İşte bu nedenle aile ve boşanma davalarında süreç çok önemlidir. Boşanma avukatı yeterli bilgi ve donanıma sahip olmalıdır. Olayla ilgili araştırmayı çok iyi yapmalı ve haklarınızı en iyi şekilde gözetecek şekilde bir plan çıkarmalıdır. Avukatınız sizin için izlenecek en iyi hukuki yolu seçmelidir.

Boşanma Davası Nedir?

Boşanma, evlilik birliğinin mahkeme kararıyla sonlandırılmasıdır. Boşanma evlilik birliğinin kurulması aşaması olan nişanlanma, nikah kıyma, düğün, sonrasında nafaka, velayet gibi konuları da kapsayan Aile Hukuku’nun bir dalı ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen bir konudur. Evlilik birliğinin sonlandırılması amacıyla açılan davaya “boşanma davası” denilmektedir.

Boşanma davası, TMK hükümleri gereğince evli olan kadın ve erkeğin kanunda sayılan bir sebebe bağlı olarak evlilik akdini sona erdirmek amacıyla açtıkları bir dava türüdür.

Boşanma davası, genel anlamda az kusurlu olan tarafın açtığı bir dava olup, ilerleyen aşamalarda diğer taraf buna, karşı dava açmak suretiyle cevap verip davanın her iki taraf bakımından devamını sağlamak mümkündür.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası, Davacı kişinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesi’nde açılır.

Dava, boşanmaya ilişkin hazırlanan Dava Dilekçesi’nin, ilgili Aile Mahkemesine sunulması suretiyle açılır ve Davalı karşı tarafa tebliğ edilerek yargılamada Dilekçeler Aşamasına geçilmiş olur. Yargılama süreci dilekçeler aşaması tamamlanıncaya kadar duruşmasız ilerler ve Mahkeme “Tensip Zaptı” düzenleyerek yapılması gerekenler bakımından her iki tarafa bunu tebliğ eder. Sonrasında süreç 6100 sayılı HMK hükümleri kapsamında duruşmalı ilerler ve sonuçlanır.

Boşanma Davası Açarken Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?

Boşanma davası açılmasında bazı hususları göz önünde bulundurmak gerekir:

  • Boşanma davasını, karşı tarafla evliliğinin devamını çekilmez gören Taraf açmalıdır. Bu çekilmezlik hayatın birlikte devamı bakımından olmalı ve karşı tarafın bu yönde eylemleri var olmalıdır.
  • Boşanma genel anlamda kanunda boşanma sebebi teşkil edecek bir kusur haline bağlı olarak açılmalıdır.
  • Boşanma bakımından kanuni gerçekler belli olmalı ve bu gerekçelere dair yeterli delil toplanmış ve elde olmalıdır.
  • Kadın ve erkek için boşanma bakımından farklı sebepler belirlenmemiştir. Boşanma sebepleri 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda belirlenmiştir. Aldatma, küçük düşürücü suç işleme, hayata kast, haysiyetsiz yaşam sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması gibi sebepler ispat edilmesi halinde her iki eş için de boşanma sebebidir.
  • Boşanma, TMK’da sayılan sebeplere bağlı olarak hakim kararıyla gerçekleşen bir ailevi durumdur. Kişinin medeni halinde değişikliğe neden olur. Kanunda sayılan sebeplerin ispatı mümkün olmazsa ve karşı taraf da boşanmak konusunda Davacı eşin iradesiyle uyumlu bir beyanda bulunmazsa boşanma gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle dava açılırken dayanılan boşanma sebepleri bakımından Dilekçenin buna uygun  düzenlenmesi ve buan göre dava açılması gerekir.
  • Boşanmanın fer’i sonuçları olan mal paylaşımı, çocukların velayeti, nafaka konuları da boşanma sürecinde etkileyen ve belirleyen olgulardır. Bunlara dair süreci iyi çalışmak ve avukatınızla birlikte analiz etmek gereklidir.

Başarılı Ankara Boşanma Avukatı

Boşanma, bir hukuk davasıdır ve dava süreci tamamen avukatın performansına göre şekillenir.

Avukatın yetkinliği, dilekçe hazırlama ve yazılan dilekçelere cevap verme kapasitesi ve hukuk davaları konusundaki uzmanlığı davanın seyrinde belirleyicidir.

Bu nedenle özellikle Ankara boşanma avukatı seçerken ve davanızın takibini beklerken avukatın süreçteki rolünü dikkate almak haklarınızın korunmasında önem arz etmektedir.

Boşanma davaları, savunma görevi yapan avukatlar bakımından özel ihtisas gerektiren ve deneyime ihtiyaç duyan kendine has bir dava türüdür. Aile hukuku alanında boşanma davaları, sonuçları itibariyle çocuk ve malvarlığı bulunması halinde her iki eş bakımından daha da önemli bir dava türü haline gelmektedir.

Diğer yandan var olan yasal süreler, hak kaybına sebep olması bakımından ve iddiaların ispatı yönüyle de önem taşıdığından ayrıca davanın işleyişindeki usul ve yöntemleri bilmek ve buna göre yargılamayı sürdürmek gerektiğinden Avukat takibi önem taşımaktadır.

Boşanma davası sonrasında, karşı dava açılması, boşanma gerekçelerinin hukuka uygun bir şekilde sunulması, velayet hakkı, nafaka bağlanması, mal rejimine tabi malvarlığına ilişkin davalar yönüyle konu hakkında deneyimli ve hukuki bilgisi yeterli bir avukatın hukuki yardımı ile boşanma sürecini takip etmek gerekmektedir.

Boşanma davası süreçleri kendine özgüdür ve her ilişkinin niteliğine göre öncesi ve sonuçları itibariyle başka davaların da açılarak sürecin devam ettirilmesini gerektirebilir. Sonrasında mal paylaşımı, velayet vb. davaları da boşanma davasını tamamlayıcı ancak ona eklemlenen ayrı davalardır.

En iyi Ankara boşanma avukatı, haklarınızı bilen ve dava sürecini en iyi takip eden ve işlem basamaklarını atlamayan avukattır. Yerli yerinde ve zamanında dosyaya müdahil olmak ve iddia ve savunmaları tam ve eksiksiz yapmak da önemlidir.

Boşanma konusunda uzun yıllara dayanan deneyimlerimiz, Yargıtay kararları ve aile hukuku konusunda literatüre olan hakimiyetimiz ve son yargı kararları ışığında aile hukuku kapsamında boşanmaya ilişkin var olan son ve güncel kararlar ışığında size hukuki yardım sunmaktayız.

Boşanma avukatı seçerken avukatın boşanma konusundaki deneyimi, alandaki bilgi düzeyi ve boşanma davaları bakımından süreçlere ve davanın aşamalarına dair yetkinliği önem taşımaktadır.

Boşanma davaları bakımından OR HUKUK olarak uzman avukat kadromuzla hizmet sunmaktayız. Siz de Ankara boşanma avukatı arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Ankara Boşanma Avukatı Ücretleri 2024

Boşanma davalarının kişiye maliyeti, boşanma davasının sebebi, kişilerin talepleri ve mal paylaşım davasının içeriğine göre değişir. Boşanmanın niteliği  ve anlaşamazlık konusunun mahiyeti itibariyle de bedeli değişebilmektedir.

Mal Paylaşımını davalarında dava değerinin en az %16 sı olmak üzere avukat vekalet ücreti belirlenmektedir. Bahsedilen yüzdelik dilime göre 2024 yılı değeri 70.600 TL den az olamaz.

Anlaşmalı boşanmalarda avukatın harcadığı emek vb. dikkate alınırsa 2024 yılı Anlaşmalı Boşanma Ücreti 45.200 TL den az olmamaktadır. AAÜT yer verilen asgari bedel 45.200 TL olarak belirlenmiştir.

Ancak çekişmeli boşanma davalarında ve mal paylaşımı da söz konusu ise boşanma davasının ve mal paylaşımının konusu itibariyle AAÜT’nde belirlenen asgari bedelleri ve malvarlığının büyüklüğüne göre bir bedeli makul kabul etmek gerekmektedir. Ancak bunun için bir üst sınır tayin etmek mümkün değildir. Harç ve gider ödemeleri de avukatlık ücretlerine dahil edilmelidir.

Boşanma davasının açılması, kusur durumları, kişilerin boşanma sürecinde ve öncesinde şiddete maruz kalmaları, 6284 sayılı Kanun’un kişiler hakkında uygulanması, velayet konuları, nafaka ve bunların takibi gibi boşanmanın bir dizi fer’i sonuçları ve ilişkili olduğu konularda yapılacak işlemler de avukatlık ücretlerini belirleyen ve tayin eden konulardır. Diğer yandan şiddet uygulanması ve suç işlenmesi sebebiyle açılan bir boşanma davasında kişiler hakkında soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin takibi de boşanma davasına eklemlenebilir. Birbirine eklenenen ve birbirini tamamlayan bu süreçler sebebiyle davaların maliyeti ve avukatlık ücretleri de değişebilmektedir.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT) belirlenen asgari ücretlere, süreç içerisinde eklenen diğer konular da Avukatlık Ücretinin tayinin de önem arz etmektedir.

Boşanma Avukatı Hangi Konularda Yardımcı Olur?

Boşanma bakımından avukatın hukuki danışmanlık ve ve dava sürecini yönetim bakımından yardımcı olacağı konuları kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

  • Boşanma süreci ve yönetilmesi

  • Boşanma sebepleri ve önemi

  • Boşanmada kusur halleri ve kanundaki düzenleme şekilleri

  • Boşanmada kusur hallerine ilişkin yargı kararları ve yargının genel uygulaması

  • Boşanmanın sonucuna bağlı olan maddi ve manevi tazminat ve nafaka

  • Tarafların müşterek çocuklarının akıbetini ilgilendiren velayet ve iştirak nafakası

  • Mal rejiminin kapsamı ve mal rejimi davalarının açılması ve takibi, evlilik öncesinde  ve evlilik birlikteliğinde edinilen ortak ve kişisel malların durumu

  • Evlilik birlikteliğinin sürdüğü ve ortak hayatın maddi anlamda merkezi olan aile konutu

  • Yabancı mahkemelerin boşanmaya dair verdikleri kararların takibi.

Aile ve Boşanma Hukukundaki Davalar Nelerdir?

Boşanmayla İlgili Davalar/Konular

Aile Hukuku Davaları/Konuları

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Boşanma Davaları

Çekişmeli Boşanma Davaları

İddet (Bekleme) Süresinin Kaldırılması

Evlilik Sözleşmesi

Babalık Davası

Mal Rejimi Sözleşmesi

Soybağı Davası

Yoksulluk Nafakası

Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

İştirak Nafakası

Tedbir Kararları

(6284 sayılı Kanun kapsamında)

Tedbir Nafakası

Evliliğin İptali Davası

Velayetin Değiştirilmesi

Evlenmenin Koşulları ve Hükümleri

Nafaka Davası

Boşanma Şartları

Mal Rejimi/Paylaşımı Davaları

Vesayet ve Kayyımlık

Zina Sebebiyle Boşanma Davası

Evlat Edinme

Boşanma Sebebiyle Maddi Tazminat Davası

Evlenmenin İptali

Boşanma Sebebiyle Manevi Tazminat Davası

Evlenmenin Tespiti/Tanınması ve Tenfizi

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Çekişmeli boşanma davası, boşanmak için eşler arasında anlaşmanın olmadığı ve kanunda sayılan genel ve özel boşanma sebeplerinden birine dayanılarak açılması gereken boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma, kadın ve erkek eş arasında anlaşma olmaksızın TMK’da sayılan genel ve özel boşanma sebeplerine bağlı olarak ve eşlerden birinin kusuruna dayalı olarak gerçekleşen boşanmalardır. Çekişme, taraflar arasında anlaşma olmaması anlamına gelir.

Bu nedenle boşanma sebeplerinin varlığı ve delillendirilmesi, dava açıldıktan sonra dava sürecinin izlenmesi gibi her aşamada gerekenin hukuki yardım alınan avukatınız tarafından yapılması önem taşımaktadır.

Çekişmeli boşanma davaları, genel anlamda anlaşmanın mevcut olmaması üzerinden şekillenen, uzun bir sürece yayılan ve kişileri yıpratan davalardır. Bu sebeple sürecin iyi yönetilmesi ve takibi önem arz eder.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı Boşanma, evli tarafların boşanma konusunda anlaşmaları ve bu anlaşmayı her yönüyle Protokole bağlayıp Aile Mahkemesine sunmaları ve Mahkemenin de bunu tarafların irade beyanlarını aldıktan sonra onaylaması ve boşanmaya karar vermesiyle gerçekleşen boşanma şeklidir.

Tek celsede boşanmak genellikle anlaşmalı boşanma davasında söz konusu olur ve hazırlanan Anlaşmalı Boşanma Protokolü’nde hakimin karar vermesine esas olmak üzere anlaşma dışı kalan bir konunun kalmaması ve tarafların iradelerinin tamamıyla boşanmaya ilişkin olarak hazırlanan Protokole yansıtılması gerekir.

Boşanma için bahse konu hazırlıklar tam manasıyla yapılmış ise ilk celsede boşanmak mümkün olmaktadır.

Boşanma Davaları Başvuru Kitabı

Avukatımız Elif Nurbanu Or Aile ve Boşanma Davalarında yaşadığı tecrübelerini bir kitap haline getirmiştir. Boşanma Davaları Başvuru Kitabı hukuki aile ve boşanma davalarında bir rehber olmuştur. Kitap, TMK m. 161-166 maddeleri arasında düzenlenmiş olan tüm boşanma nedenleri bölümler halinde ele alınarak tüm detaylarıyla incelenmiştir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız.

Boşanma ve Aile Hukuku Avukatına ulaşmak için 553 674 85 85 nolu telefonu arayabilirsiniz.